• https://www.facebook.com/mylife.kocluk
  • https://www.twitter.com/dersimizrobotik
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

MyLife Danışmanlık ve Koçluk Merkezi

Telefon : 0505 767 58 85
               0216 347 60 03
                

istanbul Üsküdar Kadıköy Bakırköy de Psikolojik Danışmanlık
istanbul Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Koşuyolu, Beylikdüzü, Bakırköy Danışmanlık Merkezlerimizle Psikolog Pedagog Aile Evlilik Çift Terapistleri hem de Danışmanlarımızla Hizmetinizdeyiz. 0533 373 81 23
Online veya Yüzyüze Hamile Lohusa Bebek Çocuk Psikolojik Danışmanlığı istanbul
Hamilelik döneminde psikolojik destek almak bebeğin sağlığı açısından stresin en alt düzeye indirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda gebelikte psikolojik destek almak, kaygı ve endişelerin de azalmasına yardımcı olur.
Bebek ve çocuklar için psikolojik destek almanın faydaları nelerdir?
Pedagoga hamilelik döneminde bebeğin aileye gelişi konusunda, kardeşinin bebeği kabullenme sürecini destek olacak tavsiyeler almak, bebek bakımı ve gelişimi hakkında bilgi almak için gidilmelidir.
Ergenler hangi durumlarda uzman psikolog desteği almalıdır faydaları nelerdir?
Gece korkuları, Fobiler, Kaygı bozukluğu Parmak emme (bebeklik dışında) Tırnak yeme, Öfke ve saldırganlık Altını ıslatma, Dışkı kaçırma veya tutma,Kekemelik, Tikler, Yalan söyleme ,Çalma vb...
Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS kimdir?
Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS kimdir?Lisans eğitimimi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü olarak bitirdikten sonra Yüksek Lisan eğitimimi Klinik Psikolojisi üzerine tamamladım 0533 3738123
Psikoterapi Hizmetlerimiz
Bireysel, Çocuk, Ergen, Erişkin, Flört, Aşk, Sözlülük, Nişanlılık ve Evlilik - Aile - Çift- Cinsel Terapileri ile istanbul Üsküdarda Kadıköyde Acıbademde Bakırköyde Fatihte Acıbademde Koşuyolunda hizmetinizdeyiz. 0533 373 81 23
Koçluk Hizmetleri
Yaşam Koçluğu, Aile Koçluğu, Kariyer Koçluğu - Medya ve Oyuncu Koçluğu, Sporcu Koçluğu - Öğrenci Koçluğu, Eğitim Koçluğu - İlişki Koçluğu - Yönetici Koçluğu - Yatırım Koçluğu ,Finans Koçluğu için Whatsapp 0544 724 36 50
Eğitim Seminerleri
Zeka Testleri, Psikolojik Testler, Akıl Oyunları, Robotik - Boşanma, Çocuk Psikolojisi - Öğrenci Koçluğu, Aile Koçluğu, Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Sınav Kaygısı, Hamilelik - Evlilik Öncesi Eğitimleri 0533 373 81 23
Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara
busra.kara@icloud.com
DEPRESİF GENÇLER VE DEPRESİF EBEVEYNLER
01/02/2024

 

Depresif gençler ve depresif ebeveynler, günümüzde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Depresyon, hem gençlerin hem de ebeveynlerin yaşam kalitesini, sağlığını ve ilişkilerini olumsuz etkileyebilen ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur.  

 
Depresif Gençlerin Nedenleri 

 
Gençlik dönemi hem fiziksel hem de psikolojik açıdan büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde, gençler kendilerini tanıma, kimlik geliştirme, bağımsızlık kazanma, akran baskısı, akademik beklentiler, gelecek kaygısı, aile ilişkileri, cinsellik, aşk gibi pek çok zorlukla karşı karşıya kalırlar. Bu zorluklar, gençlerin duygusal dengesini bozabilir ve depresyona yol açabilir. 

Depresif gençlerin nedenleri arasında şunlar sayılabilir: 
 
- Genetik yatkınlık: Depresyon, ailede görülen bir hastalık olabilir. Gençlerin ebeveynlerinde depresyonun görülme durumu kendilerinde görülme sıklığını artırabilir¹⁵. 
- Çocukluk yaşantıları: Gençlerin çocukluk döneminde yaşadıkları travmatik olaylar, ihmal, istismar, şiddet, kayıp, boşanma gibi durumlar, depresyon riskini artırabilir⁵. 
- Kişilik özellikleri: Gençlerin kişilik özellikleri de depresyona yatkınlıklarını etkileyebilir. Örneğin, mükemmeliyetçi, düşük benlik saygısı, yetersizlik hissi, suçluluk duygusu, pesimist, eleştirel, çekingen, uyumlu, bağımlı gibi kişilik özellikleri depresyonu tetikleyebilir²³. 
- Stres: Gençlerin yaşadıkları stres, depresyonun en önemli nedenlerinden biridir. Okul, aile, arkadaş, sağlık, ekonomi gibi pek çok alanda stres yaşayan gençler, depresyona girebilirler. Özellikle, akran zorbalığı, akademik baskı, cinsel yönelim, sosyal medya, salgın gibi stres kaynakları gençler için önemli sorunlar oluşturabilir⁵. 

-Biyolojik faktörler: Gençlerin hormon dengesi, beyin kimyası, bağışıklık sistemi, uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları gibi biyolojik faktörler de depresyonu etkileyebilir. Örneğin, ergenlik döneminde yaşanan hormon değişimleri, gençlerin duygudurumunu etkileyebilir⁵. 
 

Depresif Gençlerin Belirtileri 

 
Depresif gençler, depresyonun belirtilerini her zaman açıkça ifade etmeyebilirler. Bu, çocuğun depresif olduğunu fark etmeyi zorlaştırabilir. Ayrıca, depresyon, çocuğun problemli veya tembel olarak etiketlenmesine neden olabilir, çünkü motivasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı gibi belirtiler yanlış anlaşılabilir. Bu nedenle, ebeveynler ve öğretmenler, depresif gençlerin belirtilerine dikkat etmeli ve gerekli desteği sağlamalıdırlar. 
 
Depresif gençlerin belirtileri arasında şunlar sayılabilir: 
 
- Sürekli üzgün, mutsuz, boş, umutsuz, değersiz hissetme 
- Eskiden zevk alınan aktivitelere ilgi ve istek kaybı 
- Uyku problemleri (uykuya dalamama, çok uyuma, erken uyanma) 
- İştah değişiklikleri (iştah azalması veya artması, kilo kaybı veya alımı) 
- Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı 

- Dikkat, konsantrasyon, hafıza, karar verme güçlüğü 
- Okul başarısında düşüş, devamsızlık, okulu bırakma 

- Sosyal izolasyon, arkadaşlardan ve aileden uzaklaşma 
- Öfke, sinirlilik, huysuzluk, aşırı hassasiyet 
- Suçluluk, pişmanlık, utanç duyguları 
- Kendine zarar verme, intihar düşünceleri veya girişimleri 
- Fiziksel ağrılar (baş ağrısı, karın ağrısı, kas ağrısı gibi) 
 
Depresif Gençlerin Çözüm Yolları 

 
Depresif gençler, profesyonel yardım almadan depresyondan kurtulamayabilirler. Bu nedenle, depresyon belirtileri gösteren gençlerin bir psikiyatrist veya psikolog tarafından değerlendirilmesi ve uygun tedaviye başlanması gerekir. Depresyon tedavisinde genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte kullanılır. İlaç tedavisi, gençlerin beyin kimyasını düzenleyerek depresyonun biyolojik etkilerini azaltır. Psikoterapi ise, gençlerin depresyonun nedenlerini, duygu ve düşüncelerini, davranış ve tutumlarını anlamalarına ve değiştirmelerine yardımcı olur. 

Depresif gençlerin tedavisinde, aile ve okul desteği de çok önemlidir. Ebeveynler ve öğretmenler, depresif gençlere şu şekilde destek olabilirler: 
 
- Depresif gençleri anlamaya, dinlemeye, kabul etmeye, yargılamamaya, suçlamamaya çalışmak 
- Depresif gençlere sevgi, ilgi, güven, saygı göstermek, onları desteklemek, cesaretlendirmek 
- Depresif gençlere sabırlı, anlayışlı, tutarlı, sakin olmak, onlara baskı yapmamak, beklentileri makul tutmak 
- Depresif gençlerin profesyonel yardım almalarını sağlamak, tedavi sürecine katılmak, işbirliği yapmak 
- Depresif gençlerin günlük rutinlerini düzenlemek, uyku, beslenme, egzersiz, dinlenme gibi alışkanlıklarına dikkat etmek 
- Depresif gençlerin sosyal ilişkilerini geliştirmek, arkadaşlık, aile, hobi, spor gibi aktivitelere yönlendirmek 
- Depresif gençlerin olumlu düşünmelerini, kendilerine güvenmelerini, başarılarını kutlamalarını teşvik etmek 

-Depresif gençlerin kendine zarar verme veya intihar girişimlerine karşı dikkatli olmak, tehlike belirtilerini fark etmek, acil durumlarda müdahale etmek 

 

KAYNAKÇA 

Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon: Nedenleri ve Çözüm Yolları. https://abapsikoloji.com/cocuklarda-anksiyete-ve-depresyon-nedenleri-ve-cozum-yollari/. 

Depresyonun Gençler Üzerindeki Etkileri ve Ergenlik Döneminde Destek https://madalyonklinik.com/depresyonun-gencler-uzerindeki-etkileri-ve-ergenlik-doneminde-destek/. 

 

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA ACAR 

Instagram: @haticebusra.kara 



56 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

"ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUKLARI OKULA HAZIRLAMA - 09/09/2022
Çocuklara okulu evde sevdirmeye başlamak gerekmektedir. Okuldan bahsetmeyi doğru zamanda, doğru koşullarda, çocuğunuz sıkıldığında veya evin yetersiz olduğu zamanlarda yapın ki çocuğunuz okula heveslenebilsin.
OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUKLARI OKULA HAZIRLAMA - 09/09/2022
Çocuklara okulu evde sevdirmeye başlamak gerekmektedir. Okuldan bahsetmeyi doğru zamanda, doğru koşullarda, çocuğunuz sıkıldığında veya evin yetersiz olduğu zamanlarda yapın ki çocuğunuz okula heveslenebilsin.
KEKEMELİK - 24/08/2022
Kekemelik, konuşmanın akıcılığındaki bozukluklar ile karakterize bir konuşma bozukluğudur.
 Devamı
Öğrenci Koçu Kimdir? Öğrenci Koçluğu Nedir?
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
istanbul Çocuk Ergen Psikolojisi