YOKSA SİZ ANOREKSİYA MISINIZ ? TEST
Çağımız en genel hastalıklarından biri olan anoreksiya nervoza(bir çeşit yeme bozukluğu) özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bozukluktur. Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde, nadiren de erişkin çağında başlar. Çok genel olarak denebilir ki, aşırı zayıflama tutkunu her bireyde oluşabilir.
Kişi hastalığın başlarında kilo verdikçe kendini daha mutlu ve huzurlu, hatta kilo vermenin de ötesinde sanki her bir kiloda bir basamak daha hedefine yaklaştığını, yaklaştıkça da bir şeyler başarıyormuş gibi gururlu hisseder. Çevreden gelen tepkiler bu bağlamda kişinin kilo vermeye devam etmesi ya da etmemesi yönünde oldukça etkilidir. Çevre, kişi her kilo verdiğinde onu takdir edercesine 'çok daha güzel, yakışıklı olmuşsun, çok yakışmış, kaç kilo verdin' şeklinde tepkiler verirse kişi gitgide adeta zafer kazanıyormuş edasıyla farkında olmadan daha da çok kilo vermeye çabalar.
Bunun dışında hastalık her zaman isteyerek kilo vermeye başlamadan farklı olarak yoğun psikolojik sorun yaşayanlarda da görülebilir. Diyet yapma, kilo verme takıntısı olmayan insanlarda dahi çok problemli bir hayat yaşama evrelerinde yeme bozukluğu söz konusu olabilir. Ailesel, okul, iş veya duygusal konularda çöküntü yaşayanlar yemek yemeyi reddeder, zorla yediğinde ise kendini istifra etmeye zorlar. Bu şekilde bir döngü devam ettiği takdirde kişinin iştahının ortadan kalkması ve aşırı zayıflamayla birlikte hayati tehlike söz konusu olabilir. Ayrıca kadın hastalar için hastalığın belirli evresinden sonra adet olamamaları psikolojik ve fizyolojik olarak kötü etkilemektedir. Yaygın belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Sosyal hayattan çekilmek
Belirgin miktarda kilo kaybı, halsizlik, baş dönmesi
Yemek, kalori ve yemek tarifleriyle ilgili takıntılı olma
Değişik yeme alışkanlıkları (Yemeği çok küçük parçalara bölme, yemekle oynama)
Yemekli ortama girince rahatsız, huzursuz hissetme veya artık yemekli ortama gitmeyi tercih etmeme.
Depresyon, huzursuzluk ve ruh halinde sık değişkenlik
3 ay arka arkaya hiç adet görmeme veya düzensiz adet görme
Kilo kaybını saklamak için bol kıyafetler giyme
Sık tartılarak kiloyu kontrol etmeye çalışma eğilimi
Soluk cilt
Mükemmeliyetçilik
İstanbuldaki Psikologlar Pedagoglar Çocuk Psikologları Ergen Psikologları Yetişkin Psikologları Randevu Telefonu0533 373 81 23