• https://www.facebook.com/mylife.kocluk
  • https://www.twitter.com/dersimizrobotik
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

MyLife Danışmanlık ve Koçluk Merkezi

Telefon : 0505 767 58 85
               0216 347 60 03
                

istanbul Üsküdar Kadıköy Bakırköy de Psikolojik Danışmanlık
istanbul Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Koşuyolu, Beylikdüzü, Bakırköy Danışmanlık Merkezlerimizle Psikolog Pedagog Aile Evlilik Çift Terapistleri hem de Danışmanlarımızla Hizmetinizdeyiz. 0533 373 81 23
Online veya Yüzyüze Hamile Lohusa Bebek Çocuk Psikolojik Danışmanlığı istanbul
Hamilelik döneminde psikolojik destek almak bebeğin sağlığı açısından stresin en alt düzeye indirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda gebelikte psikolojik destek almak, kaygı ve endişelerin de azalmasına yardımcı olur.
Bebek ve çocuklar için psikolojik destek almanın faydaları nelerdir?
Pedagoga hamilelik döneminde bebeğin aileye gelişi konusunda, kardeşinin bebeği kabullenme sürecini destek olacak tavsiyeler almak, bebek bakımı ve gelişimi hakkında bilgi almak için gidilmelidir.
Ergenler hangi durumlarda uzman psikolog desteği almalıdır faydaları nelerdir?
Gece korkuları, Fobiler, Kaygı bozukluğu Parmak emme (bebeklik dışında) Tırnak yeme, Öfke ve saldırganlık Altını ıslatma, Dışkı kaçırma veya tutma,Kekemelik, Tikler, Yalan söyleme ,Çalma vb...
Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS kimdir?
Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS kimdir?Lisans eğitimimi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü olarak bitirdikten sonra Yüksek Lisan eğitimimi Klinik Psikolojisi üzerine tamamladım 0533 3738123
Psikoterapi Hizmetlerimiz
Bireysel, Çocuk, Ergen, Erişkin, Flört, Aşk, Sözlülük, Nişanlılık ve Evlilik - Aile - Çift- Cinsel Terapileri ile istanbul Üsküdarda Kadıköyde Acıbademde Bakırköyde Fatihte Acıbademde Koşuyolunda hizmetinizdeyiz. 0533 373 81 23
Koçluk Hizmetleri
Yaşam Koçluğu, Aile Koçluğu, Kariyer Koçluğu - Medya ve Oyuncu Koçluğu, Sporcu Koçluğu - Öğrenci Koçluğu, Eğitim Koçluğu - İlişki Koçluğu - Yönetici Koçluğu - Yatırım Koçluğu ,Finans Koçluğu için Whatsapp 0544 724 36 50
Eğitim Seminerleri
Zeka Testleri, Psikolojik Testler, Akıl Oyunları, Robotik - Boşanma, Çocuk Psikolojisi - Öğrenci Koçluğu, Aile Koçluğu, Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Sınav Kaygısı, Hamilelik - Evlilik Öncesi Eğitimleri 0533 373 81 23
Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara
busra.kara@icloud.com
ÖZ ŞEFKAT
26/12/2020

 

Öz şefkat, bireyin kendi yaşadığı olumsuz deneyimler karşısında duygularına karşı duyarlı ve açık olmasını, bu deneyimler sonucunda ortaya çıkan acıyı azaltma isteğini ve kendine karşı sevecen bir şekilde yaklaşmasını içermektedir. Benlik kavramı, ruh sağlığı ve psikolojik işlevsellik üstünde olumlu bir etkiye sahiptir.

Neff (2003) tarafından yapılan kavramsallaştırmaya göre öz-şefkatin üç temel bileşeni vardır. Bunlar kendine karşı nezaket, ortak insanlık bilinci ve farkındalıktır. Kişinin fiziksel, duygusal ya da bilişsel olarak acıya sebep olan deneyimleri ya da kişisel başarısızlıkları, yetersizlikleri ve hataları karşısında bu bileşenler, birbirleri ile etkileşim kurarak, öz-şefkatli bir zihin yapısının oluşmasını sağlamaktadır. Kendine karşı nezaket; bireyin acı veren deneyimleri, kişisel başarısızlıkları, yetersizlikleri ve hataları karşısında kendine karşı destekleyici, anlayışlı ve kabul edici bir tutum göstermesini içermektedir. Bireyin yaşadığı zorluklar karşısında kendine karşı sert, yargılayıcı, eleştirel ve küçümseyici bir dil kullanmasından ziyade, yakın bir arkadaşına yaklaşacağı gibi rahatlatıcı ve cesaretlendirici bir dille yaklaşmasını içermektedir.

Bireyin öz sevecen bir duruşa sahip olması, her ne olursa olsun kendisini affedeceği fikri ile vurdumduymaz olması ve aklına eseni yapması anlamına gelmemektedir. Aksine, bireyin zorluklar ile başa çıkabilmesi için ihtiyaç duyduğu güvenliği sağlayarak bireyi daha iyi olmaya teşvik etmektedir. Bunun yanı sıra, bireyin olumsuz deneyimleri karşısında kendisine karşı kabul edici ve sevecen davranması, benmerkezci bir tutum sergilediği anlamına gelmemektedir.

Ortak insanlık bilinci, çekilen acı ve sıkıntıların insanlığın ortak bir deneyimi olarak algılanmasını içermektedir. Yaşamın kaçınılmaz olarak acıları, başarısızlıkları ve hayal kırıklıklarını beraberinde getirdiğinin farkında olmak ve tüm insanların bunları deneyimlediğini anlamaktır. İşler her zaman planlanan veya arzulanan şekilde gitmeyebilir; bu sebeple bireyler, hayat standartları ya da kendileri ile ilgili hayal kırıklıklarına uğrayabilmektedir. Diğer taraftan, öz şefkatli bakış açısına göre insanların zaten kusurlu ve kırılgan oldukları belirtilmektedir. Bireyin hissettiği zayıflık karşısında kendisini diğer insanlardan izole olarak konumlandırması, kendisine acımasına ve insanlığa yabancılaşmasına sebep olmaktadır. Kendine acıyan birey, insanlık ile olan ilişkisini göz ardı etmekte ve kendi acısına daha fazla gömülmektedir. Öte yandan, paylaşımların bilincinde olmak, bireyin deneyimlerini değerlendirirken insanlığın yanılabilirlik ve kusurluluk özelliklerini göz önünde bulundurmasına ve kimsenin mükemmel olmadığı gerçeğinin bilincinde olmasına vurgu yapmaktadır. Bu perspektif sayesinde birey, kendisi dahil tüm insanların şefkat görmeye değer olduğunu anlamaktadır. Kişinin deneyimlerini izole ve dar bir pencereden ziyade, daha geniş olan insanlık penceresinden bakarak değerlendirmesi ve yaşamın olumlu olduğu kadar olumsuz deneyimler de barındırdığını kabul etmesi öz şefkatli olabilmenin gerekleri arasında görülmektedir.

Farkındalık, bireyin olumsuz duygu ve düşüncelerinin bilinçli olarak farkında olmasını ve böylelikle onları dengeli ve soğukkanlı bir tutumla ele alabilmesini ifade etmektedir. Farkındalık sahibi olunduğunda, içerisinde bulunulan anın gerçekliği bastırılmadan, yargılamadan ve kaçınmadan kucaklanabilmektedir. Bireyin kendisine şefkatle yaklaşabilmesi için ona acı veren duygu ve düşüncelere bakabilmesi, onları deneyimlemesi gerekmektedir.

REFERANSLAR

Bishop, S. R., Lau, M., Shapiro, S., Carlson, L., Anderson, N. D., Carmody, J., et al. (2004). Mindfulness: a proposed operational definition. Clin. Psychol. Sci. Pract. 11, 230–241. doi: 10.1093/clipsy.bph077

Neff, K. D. (2003a). Self-compassion: An alternative conceptualization of a healthy attitude toward oneself. Self and Identity, 2, 85-102.

 



408 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DEPRESİF GENÇLER VE DEPRESİF EBEVEYNLER - 01/02/2024
Depresif gençler ve depresif ebeveynler, günümüzde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Depresyon, hem gençlerin hem de ebeveynlerin yaşam kalitesini, sağlığını ve ilişkilerini olumsuz etkileyebilen ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur.
"ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUKLARI OKULA HAZIRLAMA - 09/09/2022
Çocuklara okulu evde sevdirmeye başlamak gerekmektedir. Okuldan bahsetmeyi doğru zamanda, doğru koşullarda, çocuğunuz sıkıldığında veya evin yetersiz olduğu zamanlarda yapın ki çocuğunuz okula heveslenebilsin.
OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUKLARI OKULA HAZIRLAMA - 09/09/2022
Çocuklara okulu evde sevdirmeye başlamak gerekmektedir. Okuldan bahsetmeyi doğru zamanda, doğru koşullarda, çocuğunuz sıkıldığında veya evin yetersiz olduğu zamanlarda yapın ki çocuğunuz okula heveslenebilsin.
 Devamı
Öğrenci Koçu Kimdir? Öğrenci Koçluğu Nedir?
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173
istanbul Çocuk Ergen Psikolojisi