• https://www.facebook.com/mylife.kocluk
  • https://www.twitter.com/dersimizrobotik
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

MyLife Danışmanlık ve Koçluk Merkezi

Telefon : 0505 767 58 85
               0216 347 60 03
                

istanbul Üsküdar Kadıköy Bakırköy de Psikolojik Danışmanlık
istanbul Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Koşuyolu, Beylikdüzü, Bakırköy Danışmanlık Merkezlerimizle Psikolog Pedagog Aile Evlilik Çift Terapistleri hem de Danışmanlarımızla Hizmetinizdeyiz. 0533 373 81 23
Online veya Yüzyüze Hamile Lohusa Bebek Çocuk Psikolojik Danışmanlığı istanbul
Hamilelik döneminde psikolojik destek almak bebeğin sağlığı açısından stresin en alt düzeye indirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda gebelikte psikolojik destek almak, kaygı ve endişelerin de azalmasına yardımcı olur.
Bebek ve çocuklar için psikolojik destek almanın faydaları nelerdir?
Pedagoga hamilelik döneminde bebeğin aileye gelişi konusunda, kardeşinin bebeği kabullenme sürecini destek olacak tavsiyeler almak, bebek bakımı ve gelişimi hakkında bilgi almak için gidilmelidir.
Ergenler hangi durumlarda uzman psikolog desteği almalıdır faydaları nelerdir?
Gece korkuları, Fobiler, Kaygı bozukluğu Parmak emme (bebeklik dışında) Tırnak yeme, Öfke ve saldırganlık Altını ıslatma, Dışkı kaçırma veya tutma,Kekemelik, Tikler, Yalan söyleme ,Çalma vb...
Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS kimdir?
Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS kimdir?Lisans eğitimimi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü olarak bitirdikten sonra Yüksek Lisan eğitimimi Klinik Psikolojisi üzerine tamamladım 0533 3738123
Psikoterapi Hizmetlerimiz
Bireysel, Çocuk, Ergen, Erişkin, Flört, Aşk, Sözlülük, Nişanlılık ve Evlilik - Aile - Çift- Cinsel Terapileri ile istanbul Üsküdarda Kadıköyde Acıbademde Bakırköyde Fatihte Acıbademde Koşuyolunda hizmetinizdeyiz. 0533 373 81 23
Koçluk Hizmetleri
Yaşam Koçluğu, Aile Koçluğu, Kariyer Koçluğu - Medya ve Oyuncu Koçluğu, Sporcu Koçluğu - Öğrenci Koçluğu, Eğitim Koçluğu - İlişki Koçluğu - Yönetici Koçluğu - Yatırım Koçluğu ,Finans Koçluğu için Whatsapp 0544 724 36 50
Eğitim Seminerleri
Zeka Testleri, Psikolojik Testler, Akıl Oyunları, Robotik - Boşanma, Çocuk Psikolojisi - Öğrenci Koçluğu, Aile Koçluğu, Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Sınav Kaygısı, Hamilelik - Evlilik Öncesi Eğitimleri 0533 373 81 23

Duygusal Keskinlik

Duygularınız aracılığıyla elde ettiğiniz bilgilere daha büyük bir dikkatle eğilmenizi gerektirir. Ne kadar fazla dikkat ederseniz olaylarla ilgili incelikleri kavrayabilme yeteneğiniz o kadar fazla artar, daha hoş detaylara ulaşabilirsiniz.

      Yine, farklı tarzlardaki ve derecelerdeki bilgiler arasında da daha çok karşılaştırma yapabilirsiniz. 


      Duyusal keskinlik, etrafınızdaki dünyaya karşı iç dünyanızı da kapsayacak şekildegöstermiş olduğunuz tepkileri arıtma işidir. Yani, daha keskin ayrımlar yapmak ve duyarlılığınızı arıtmakla ilgili bir şeydir.

      Örneğin, kırlarda yürüyüş yapmayı seviyorsanız, fazlasıyla hoşlandığınız şeyin tam olarak ne olduğunu kendinize sorun. Bu belki kırları, ağaçları ve vahşi hayatı seyretmektir, belki de, mevsimlerin değişmesinden hoşlanıyorsunuzdur.

      Sizi çeken şey; temiz havada yürümenin uyandırdığı his ya da ahenkli bir yürüyüşün ritmi de olabilir. Belki de hoşnutluğunuzun birden çok sebebi vardır. Bir sonraki seferde dışarıya çıktığınızda, içinde bulunduğunuz yerle ilgili daha fazla detaya dikkat ettiğinizi bilmek sizin için önemlidir.

      Eğer gördüğünüz şeyler hoşunuza gidiyorsa, sizi rahatlatan şey renk mi, şekil mi yoksa çeşitlilik mi?

      Zıtlıklar mı ya da gölgeler?

      Başka bir zaman duyularınızdan başka bir şeye dikkat edebilirsiniz.

      Neyi işitebilirsiniz?

      Ya kokular? Herhangi bir şeyi tadabilir misiniz?

      Bilgi potansiyel olarak beş duyunuz vasıtasıyla elde edebileceğiniz bir şeydir, fakat genellikle mevcut olanın sadece bir parçasına dikkat etme alışkanlığı içerisinde olacaksınız. Bilginin alanını genişletmek deneyiminizi zenginleştirmenize yardım eder. Aynı zamanda olmakta olan şeyi kavramanıza da yardım edecektir. Bu geliştirilmiş duyusal duyarlılık "kadın içgüdüsüyle" en azından bir parça ilgilidir.

      Erkeklerin birçoğu onlara neler olmakta olduğunu, diğer insanların nasıl tepki verdiğini söyleyen birçok ipucunu, gerek kişisel ilişkilerinde gerekse işle ilgili sunuşlarda, kaçırırlar. Duyusal keskinliğinizi geliştirmeniz etrafınızda olan şeyleri fark etmenizi mümkün kılar. Bu da sonuçlan etkilemek açısından az bir şey değildir.

      2. Duyusal Keskinlik Ne İşe Yarar?

Size, hayattan aldığınız lezzeti arttırabilecek önemli bilgiler sunar daha doğru ve daha hızlı öğrenmenizi mümkün kılar. Başkalarıyla olan ilişkilerinizde daha donanımlı ve onlarla ilgilenirken daha etkili olursunuz.

      3. Duyusal Keskinliğin Günlük Örnekleri

      > Çok iyi tanıdığınız bir insanın yüz ifadelerinden bir değişikliği okuyabilmek

      > Sizi yarışı kazandıracak gole götüren manevraları takdir etmek

      > İki şey arasındaki ince farkları birbirinden ayırabilmek.

      > Birisinin söylediği şeyler arasındaki tutarsızlığı fark etmek. "Sana katılıyorum, aynı fikirdeyim." ifadesini, durgun ve kayıtsız bir şekilde söylemek .

      4. Duyusal Keskinliği Ne Zaman Kullanabilirsiniz?

      > Farkı yapan farkı öğrenmek istediğinizde

      > Kelimelerin size söylediğinden daha fazla bilgi elde etmek istediğinizde

      > Her ne zaman bir şeyden daha fazla zevk almak isterseniz

      > Birisini kendinize model olarak almak istediğinizde

      > Kendinizin veya bir başkasının ruh hali hakkında daha fazla bir şeyler anlamak istediğinizde.

      5. Duyusal Keskinliği Nasıl Kullanabilirsiniz?

      Detaylara dikkat etme ve kendi kendinize ne gibi detayların önemli olduğunu (farkı yapan fark) sorma alışkanlığını kazanın.

      Eğer birisi iyi giyinmişse, onun giyminde ya da böyle bir giyim tarzını seçişinde size bunun güzel olduğunu söyleyen şey nedir?

      Dondurulmuş bir hazır yemekle yenice pişirilmiş bir yemek arasında nasıl bir fark vardır?

      Trende birbirleriyle konuşan iki insanın arkadaş mı yoksa dedikodu yapan iki kişi mi olduklarını nasıl anlarsınız?

      Sürekli almakta olduğunuz mikro mesajlar nelerdir?

      Karşımızdakinde algılamış olduğumuz “Benzeşimli” sinyaller, bizde güven duygusu çağrıştırırken “Benzeşimsiz” sinyaller ise güvensizliğe ve uyumsuzluğa neden olur. Bu sinyalleri (belirtileri) bilinçli olarak algılayabilmek için Kalibrasyona ihtiyacımız var.

      Kalibrasyonu, karşımızdaki kişide oluşan küçük değişimleri, bilinçli bir şekilde algılama becerisi olarakta tanımlayabiliriz 

      Aşağıda belirtilen bazı aytıntılar üzerinde algılarımızı yoğunlaştırıp, bu ayrıntılarda meydana gelen değişimleri gözlemlememiz bize ihtiyacımız olan ipuçlarını sağlayacaktır.

      Örneğin: "Bu akşam yemeğe çıkalım mı?" sorusunu yönelttiğin partnerinin : “Canım istemiyor” sözleriyle teklifini geri çevirirken, diğer taraftan beden dili ve ses tonuyla: “Aslında hiçte fena bir fikir değil”, anlamına gelen onaylayıcı sinyaller vermesi bu duruma örnektir.

      Kişiden gelen sözlü (verbal) ve sözsüz (non-verbal) sinyallerin birbiriyle çelişkili olması durumu “benzeşimsizlik” olarak tanımlanır. Kalibrasyon konusunda deneyimli kişiler, algıladıkları sinyallerin kendi içindeki uyumsuzluğunu, sapma derecesini farkedebilir ve iletişim sürecini buna göre yönlendirebilir.    

      İÇSEL VE DIŞSAL KAYNAKLAR

      İç kaynaklar;
• İhtiyaçlar
• Güdüler ve
• Arzular,

      Dış kaynaklar
• Teşvikler
• Ödüller ve
• Desteklerdir.

      İnsanları harekete geçirenin ne olduğunu bilmek, hem kendi performansımızın artması ve başarıya ulaşmamız için , hem de çalışanları motive eden unsurları doğru kullanarak işletmemizin başarılı olması için çok önemlidir . Motivasyonun kaynaklarının ne olduğu konusunda fikir birliği yoktur, ancak bazı görüşler daha yaygın kabul görmüştür .

      Aristo’ya göre “gerçek veya öyle görünen iyi şeyler için duyduğumuz  Açlık" motivasyondur.

      Freud ise motivasyonun ana kaynağını “ Zevk ilkesi” olarak açıklamıştır.

      Modern teoriler, gelecekteki sonuçlar hakkındaki beklentiler 
İçsel Süreçleri motivasyonun kaynağı olduğunu ileri sürmektedir.

      Güçlü “olumlu" beklentiler, istenen sonucun alınması için daha fazla gayret etmemizi sağlar . “Olumsuz" beklentiler ise, o sonucun olmaması için çalışmamızı veya ondan uzak durmamızı sağlar .

      Bir Motivasyon Stratejisi İnsanlar nasıl motive edilebilir?

      Bu konudaki en basit ve etkili strateji, onları harekete geçirenin ne olduğunu anlamaktır.

      EYLEM PLANININ OLUŞTURULMASI

      Koçluk sürecini yürütmek:

      Danışanın hedeflerini belirlemesini destekleyerek, danışanın eylem planı oluşturmasına destek vererek, danışanın eyleme geçmesini sağlayarak, danışanın ilerleme sürecini izleyerek ve zamanı geldiğinde ya da gereksinim olduğunda koçluk sürecini sonlandırarak gerçekleşir.

      Danışanın hedeflerini belirlemesini desteklemek: danışanın görüşme gündemini oluşturmasına yardımcı olarak ve danışanın görüşme gündemi içeriğine göre uygun yöntemler (metafor, güçlü sorular gibi…) kullanıp hedeflerini belirlemesini destekleyerek gerçekleşir.

      Danışanın eylem planı oluşturmasını desteklemek:

      Danışanın hedeflerine bağlı olarak bulunduğu durum ve hedefine ulaşması için yapması gereken çalışmaları uygun teknik ve yöntemler kullanarak belirlemesini sağlayarak, yaptığı belirlemelere göre uygulama adımlarını öncelik sırasına koymasına yardımcı olarak , danışanın eylem planını uygulama ve ilk adımı atma konusundaki kararlılığını uygun tekniklerle destekleyerek gerçekleştir.

      Danışanın eyleme geçmesini sağlamak:

      Danışanın oluşturduğu eylem planını, belirlediği adımlara göre takvimlendirme, söz alma, ödev verme ve takip etme yöntemleri ile uygulamasını destekleyerek, danışanın planını uygulamasında iyi örnek inceleme , geçmiş başarıları hatırlatma, hedefe ulaşt ığındakibaşarıyı hayal etme gibi teknik ve yöntemlerle özgüvenini arttırmasına destyardımcı olarak, danışanın koşullarındaki ve beklentilerindeki değişimlere göre danışanın hedef ve eylem planlarını yeniden düzenlemesine destek olarak sağlar.

      Danışanın ilerleme sürecini izlemek:

      Danışanın Eylem planındaki adımlara göre her görüşmebaşında bir önceki görüşmedealdığı kararlar, gerçekleştirdiği sonuçlar, varsa verilen ödevlerin sonuçları, hedefe bağlılık ve motivasyon durumu gibi konularda danışan i le birlikte değerlendirme yapar. 

      Sürecin ilerleyen dönemlerinde; danışanın çalışma teması ve hedeflerinin geçerliliği ve ilerleme durumu , koçluk sürecinden yararlanma ve devam durumu, koçluk yöntemlerinde değişiklik gerekip gerekmediği konularında mdanışanla birlikte ara değerlendirmeler yaparak izler..

   Koçluk sürecini sonlandırmak:

   Koçluk sürecinin, danışandan kaynaklanan herhangi bir nedenle (Mali, psikolojik sebepler ve danışanın motivasyonu açısından veya koçun kendisi tarafından) sözleşmede belirlenen süreden önce sonlandırılması talebine /durumuna göre danışanın geri bildirimini alır ve danışanla birlikte koçluk süreci hakkında belirlenen içerik, hedef ve eylem planının gerçekleşmesine ilişkin değerlendirme yapar.

      HEDEFE ULAŞTIRAN EYLEM PLANI

      Danışanın yere hayali bir zaman çizgisi çizebilir. Geleceği gösteren yönü(mesela sağ tarafına doğru) işaret etmesini isteyin. Şimdi için bir yer tespit edin ve onu eylem adımlarını tespit ederek. Zemindeki zaman çizgisinde yürütün. Bu sırada danışanın söylediği eylem adımlarını yazmanız gerekir.

      Adımlar Danışanın hedefini ve arkasındaki değeri tespit edin.

      Danışana bir zaman çizgisi yaratın.

      Şimdiki zamanınız neresi?  

      Gelecek zamanınız neresi? 

      Hedefine ne zaman ulaşmak istiyorsun?

      Bu ne kadar bir zaman alacak?

      Gelecek zamanına üzerine yazılı bir kağıt koyun. Bu hedefine ulaşacağı zamanı temsil eder. Danışandan geleceği gösteren kağıt parçasının üstüne basmasını isteyin ve gelecekteki o anla gerçekten ilişki kurduğunu hissetmesine yardım edin. Artık buradasın ve hedefine gerçekten ulaştın. Bu başarını gör, duy ve hisset.

      Nasıl bir şey bu?

      Elde ettiğin neticenin getirdiği her şeye sahipsin artık.Önceden planladığın her şeye sahipsin. Danışanın o anı gerçekten yaşadığından emin olun. Duruşunun ve deri renginin nasıl değiştiğine dikkat edin. O gelecek anın gerçekten içinde olacak, başarı hissini yaşıyor olacaktır.

      Danışan hedefe ulaşma anıyla tam olarak birlikte olduğunda, şu soruyu sorun:

      Bundan hemen önce ne yapmıştın?

      Danışan size, bu hedefin meydana gelmesi için hemen öncesinde ne yaptığını söyleyecektir. Bunu not edin. Bunun bir eylem olması gerekir. Bazı danışanlar kendilerini o yere getiren duyguları tanımlayacaklardır. Eğer danışan size duygularını anlatırsa, bu duygulara yol açan ne gibi bir eylem yaptıklarını sorun. Danışan hazır olduğunda arzuladığı gelecekten bir adım geri atmasını isteyin.

      Hedeften hemen önceki o eyleme doğru geri adım attığında, o anla ilişki kurdurun: Burada ne yapıyorsun?

      Bu adımın nasıl olduğunu gör, işit ve hisset. Bunu olabildiğince gerçek hale getir…

      Kullandığı dili dinleyerek danışanın tam anlamıyla o anla ilişki kurduğunu kontrol edin. Mesela, birinci tekil şahıs şimdiki zamanlı cümleler ile konuşuyor olması gerekir.( Mesela, belki bir mektup yazabilirim. Yada Bir mektup yazacağım. Yahut da Bir mektup yazmaktayım. Değil de Bir mektup yazıyorum.)

      Danışan şimdiki zamana gelene kadar aynı işlemi tekrar etmeye devam edin. Kolayca kaçan ve samimi olmayan cevaplar ile tatmin olmayın. Bu işlemi uyguladığınız bir danışan, eylem planını şimdiki zamandan geleceği doğru açık bir şekilde yapmıştı ve bize geriye doğrubunları söylüyordu.

      Her şey hızlı ve kolay bir şekilde oluyordu. Ona daha önce yapmış olduğu bir planı tamamen unutmasını ve sadece, o anlarda ne yapmakta olduğunu düşünmesini söyledik.

      Bulduğu adımlar çok farklı ve çok daha faydalı idi. Danışan şimdiki zamandayken ona plan hakkında ne düşündüğünü sorun. Sonra da zaman çizgisinin kenarına çıkmasını isteyin.

      Bu uzak konumda zaman çizgisi hakkında ne düşünüyor?

      Bu danışana değerlendirme için iki yol sağlar: birincisi şimdiki zamandayken planı önceden görmektir.

      İkincisi ise daha uzaktan bakışla bir anlamda zamanın dışından adımları daha eleştirel değerlendirme yeteneğidir.

      Her iki bakış açısından şu soruları sorun: 

      Bu plan hakkında fikrin nedir? 

      Adımların arasında değiştirmek istediğin bir şey var mı? 

      Eksik gibi gelen herhangi bir şey var mı?

      Gereksiz herhangi bir adım var mı?

      Kenardayken danışandan her bir adım için bir zaman koymasını isteyin.

      Her adım ne zaman tamamlanmalı?

      Her adıma göre verilen tarihleri not edin, bunları danışanın adımları yapmayı ümit ettiği tarihler değilde, gerçekçi tarihler olmasına dikkat edin. Danışan adımlardan ve bu adımları atmak için verdiği tarihlerden memmun olunca, şimdiki zamana geri dönmeli ve attığı her adımı görünce canlandırarak gelecek hedefine doğru yürümeli. Bu işlem sırasında koç, danışana hatırlatmak için adımlar ve verilen tarihlerle ilgili notlarını kullanır. Koç ve danışan, adımları tekrar ve şimdiki zamandan geleceğe doğru incelemektedirler.

      Zihinsel olarak planın provasını yapmakta ve onu daha gerçek hale getirmektedirler. Eğilen planını bu şekilde yapmak aynı zamanda hedefi yönetebilir adımlara böler. Artık danışanın bir eylem planı var. Ona yolculuğu başlatacak ve ilk adımı başaracağı bir görev verin. Programa kutlamaları da dahil edin. Çoğu kez önemli bir adımı atmayı unuturuz; çünkü bu bize tıpkı bir sınavın bir sonraki sınava girmeye hak kazandırması gibi, bir sonraki göreve doğru atılmış bir adımdan başka bir şey değilmiş gibi gelir.

      Bu süreç esnasında kutlamalar daha motive edici olup Danışanın hedefiyle temasını sürdürür. Son olarak, eylem planında danışanın değerlerini verdiğinden nasıl emin olunabilir? Eylem planı değerlerini temsil etmekte midir? Süreç, dikkat ve ihtimamla yapılınca değerler seyahatin her adımında bulunacaktır.

1414 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Öğrenci Koçu Kimdir? Öğrenci Koçluğu Nedir?
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
istanbul Çocuk Ergen Psikolojisi